当前位置:首页 > 新闻中心 > 活动预告

【创新管理论坛NO.112】新加坡科技设计大学罗建曦:数据驱动创新

发布时间:2017-09-02 10:53:50 来源:品牌公关部 浏览次数:

大数据虽然带来了巨大的不确定性,但同时也为创新带来了机遇。如何通过挖掘、分析和形象化赋予大数据意义,并为创新实践提供支持?本期创新管理论坛为您解读。

时   间:20179512:00-13:00

地   点:浙大紫金港校区管理学院1102

主讲人:罗建曦博士,新加坡科技设计大学助理教授

主持人:黄灿教授,浙江大学管理学院

摘 要:

I will first give a brief introduction about Singapore University of Technology & Design, and its design-centric multidisciplinary model of research and education, and then the vision and research at the Data-Driven Innovation Lab at SUTD. When innovating or venturing, we are faced with high degree of uncertainty. Meanwhile, the growing data on technologies, users, companies, markets and etc. have provided opportunities to reduce such uncertainty facing innovators, companies and policy makers. The Data-Driven Innovation Lab aims to mine, analyze, visualize and make sense of large scale design and innovation data in order to develop fundamental understandings, scientific principles, methods and tools to enhance innovation practices within and across domains.

I will give a few examples of the research at the Data-Driven Innovation Lab, including data-driven search for innovation opportunities and directions, data-driven concept generation, data-driven assessment of patent novelty and value, and data-driven prediction of crowd-funding success, etc.

主讲人简介:

罗.png

罗建曦,生于重庆。2001年和2004年分别获得清华大学热能动力工程本科和汽车工程硕士学位,2010年获得麻省理工学院技术管理与政策博士学位。他目前是新加坡科技设计大学工程产品开发助理教授,新科大技术创业项目副主任,新科大-麻省理工学院国际设计中心项目负责人,数据驱动创新实验室主任,国际运筹学和管理科学协会(INFORMS)技术创新创业管理分会前主席。

加入新科大之前,他曾在美国纽约大学技术管理与创新系任教,纽约哥伦比亚大学和英国剑桥大学访问学者。他也曾任国际汽车产业研究组织研究员和亚洲开发银行创新顾问。他在科研教学与实践中的兴趣和热情集中在创意、创新和创业。科研工作中,他注重多学科的深度整合,发展和应用复杂系统理论和网络分析方法来理解和提升创新产品、创新过程和创新生态系统。目前的主要科研项目包括技术空间的网络建模、创新概念生成方法、数据驱动的创新机会搜索工具、以及创新创业生态系统形成理论和催生方法。他的科学研究多次在国际会议和学会获奖。

教学方面,他在纽约大学和新科大已为本科生、研究生和企业领导人员开设并讲授过技术创业、创新管理、设计学导论、复杂系统、等课程。实践方面,他曾在美国创办三家公司,目前担任多家位于美国、中国和新加坡的初创企业的指导顾问,并与多家中国-美国-新加坡风险投资机构合作。

欢迎广大师生前来参加!

讲座二维码.jpg